Preskoči navigacijo

Fleksibilne meritve zdaj še hitrejše

Nadzor nad procesi v delavnici z Equatorjem zdaj vključuje NOV ultrahiter merilni sistem s proženjem na dotik, enostavno določanje odmikov na osnovi značilnosti in posodobljeno programsko opremo za avtomatizacijo EZ-IO.

2. september 2014

Nadzor nad procesi v delavnici z Equatorjem zdaj vključuje NOV ultrahiter merilni sistem s proženjem na dotik, enostavno določanje odmikov na osnovi značilnosti in posodobljeno programsko opremo za avtomatizacijo EZ-IO.

Equator, opremljen z merilnimi moduli s proženjem na dotik TP20 in moduli za skeniranje SP25i za skeniranje SP25

Proizvajalci, ki uporabljajo fleksibilni merilni sistem Renishaw Equator™, imajo zdaj še več možnosti za kontrolo izdelkov na kraju nastanka – v delavnici in v najzahtevnejših pogojih. Fleksibilne meritve so zdaj ultrahitre ter jih je enostavneje pripraviti in avtomatizirati z novim kompletom merilne glave s proženjem na dotik TP20, funkcijo primerjanja značilnosti in posodobljeno programsko opremo EZ-IO.

Na stotine proizvajalcev po vsem svetu že uporablja merilne sisteme Equator za visokohitrostne fleksibilne meritve, bodisi kot ročne sisteme bodisi vgrajene v popolnoma avtomatiziranih celicah. Equator zagotavlja inženirjem potrebno prilagodljivost za vnovično programiranje po konstrukcijskih spremembah, operaterji v delavnici pa lahko z izmenljivimi in ponovljivimi vpenjalnimi ploščami ter uporabniku prijazno programsko opremo Organiser zamenjajo merjenec že v par sekundah.

Proizvajalci so prepoznali prednosti Equatorjeve kombinacije fleksibilnosti, hitrega skeniranja, majhne nabavne cene in nizkih stroškov lastništva (Equator ne potrebuje rednega umerjanja). Te prednosti v kombinaciji z edinstveno sposobnostjo kompenzacije vpliva zahtevnih delovnih pogojev pomenijo, da je ta merilni sistem primeren za vsako industrijo.

Kratek čas cikla pri vseh aplikacijah

Ultrahitro merilno glavo s proženjem na dotik TP20 je zdaj na Equatorju mogoče kombinirati z visokohitrostno skenirno glavo SP25.
TP20 prevzame nalogo hitrega zajema diskretnih točk, toga in lahka Equatorjeva konstrukcija pa omogoča zelo kratke cikle in visoko ponovljivost pri enostavnih točkovnih meritvah z dotikanjem. Komplet s proženjem na dotik vključuje robustne standardne merilne module TP20 ter novo serijo podaljškov in spojnih delov.

Sistem z integriranim nosilnim podsistemom za menjavanje modulov lahko samodejno preklopi na skenirni modul SP25 in izvaja vse kombinacije merilnih rutin. SP25 omogoča zvezno skeniranje značilnosti pri hitrostih do 200 mm/s ter zbere veliko količino podatkov, npr. ko je treba določiti obliko značilnosti.
Equator z modulom TP20 je idealna alternativa za merilne naloge na stroju, ki so se prej reševale s klasičnimi merilnimi sistemi po meri z enotočkovnimi zračnimi merili ali senzorji LVDT. Prednost fleksibilnih meritev z Equatorjem je v tem, da se geometrija dela ne določa z zahtevnim merilom, ki mora biti narejeno po meri, ampak z enostavnim preračunom na osnovi dodatnih zajetih podatkovnih točk.

Primerjava značilnosti

Equator za obvladovanje temperaturnih sprememb v delavnici uporablja princip dela z mastri. Postopek umerjanja mastra je z novo funkcijo primerjave značilnosti postal povsem enostaven.

Mastri niso nujno dragi ali narejeni po meri – uporabnik enostavno vzame del iz proizvodnje in ga premeri. Merijo se lahko na različne načine, med drugim z umerjenim koordinatnim merilnim strojem (KMS) v temperaturno nadzorovanem okolju. Pri tej meritvi se določi odstopanje mastra od CAD-modela ali od imenskih dimenzij na risbi. 

Uporabnik s funkcijo primerjave značilnosti enostavno vzame merilne podatke mastra ter vnese vrednosti za kompenzacijo velikosti, položaja oz. usmeritve vsake značilnosti. Preprost in edinstven vmesnik za primerjavo značilnosti je oblikovan za enostaven vnos podatkov.

Programska oprema za avtomatizacijo EZ-IO s Process Monitorjem

Programska oprema EZ-IO različice 4.0 s Process Monitorjem Monitorjem

Programska oprema EZ-IO integratorjem močno poenostavlja pripravo avtomatiziranih proizvodnih celic oz. konfiguracijo komunikacije med sistemom Equator in krmilnikom celice. Na ta način so omogočene pametne funkcije, kot je samodejno merjenje mastrov: ko Equator zazna, da se je spremenila temperatura v delavnici, robot ali voziček naloži master.
Zaslon Process Monitor je zdaj vgrajen v EZ-IO. Process Monitor prikazuje grafikon z zgodovino meritev značilnosti in enostaven grafični pregled deleža toleranc za vsako značilnost. Omogoča tudi upravljanje ponovnega merjenja mastrov na podlagi temperature, časa ali števila izmerjenih kosov. Funkcija vpogleda v zgodovino rezultatov kontrole izdelka je dragocena za nadzor proizvodnih procesov.

Inštalacije na ključ

Od prihoda merilnega sistema Equator na trg leta 2011 so mnoge stranke izkoristile tudi storitev programiranja na ključ, ki jo Renishaw ponuja skupaj s svojimi partnerji. Izkušeni inženirji tesno sodelujejo s strankami in s pomočjo programske opreme MODUS™ ustvarijo programe, s katerimi se lahko na enem samem sistemu Equator merijo najrazličnejši izdelki.  

Globalna podpora

Kupci Equatorja so sodobne proizvodne družbe, ki delujejo v mednarodnem okolju, zato lahko izkoristijo široko omrežje podpornih inženirjev za Equator pri Renishawu. Projekti, ki se sprožijo v eni državi ali regiji, se enostavno prenesejo na več lokacij in tam dobijo lokalno podporo. Renishaw ima že več kot 70 regionalnih podpornih pisarn in več certificiranih partnerjev, s katerimi je pokril vsak industrializirani del sveta.

Princip delovanja Equatorja

Equator je radikalna alternativa za tradicionalne namenske merilne sisteme in izpolnjuje vrzel na trgu, ki doslej še ni bila pokrita. Patentirana zasnova je poceni ter edinstvena po svoji zgradbi in načinu delovanja, omogoča pa visokohitrostne primerjalne meritve za kontrolo delov v velikoserijski proizvodnji. Equator je lahko, hitro in visokoponovljivo merilo, ki ga operaterji upravljajo z enostavnim pritiskom na gumb. Equator se lahko v par sekundah prilagodi za merjenje drugega izdelka, kar je popolna rešitev za fleksibilne proizvodne procese in merjenje komponent, izdelanih na različnih strojih.

S ponovno meritvijo mastra se takoj kompenzirajo morebitne spremembe temperaturnih razmer v delavniškem okolju, meritev mastra pa poteka enako hitro kot meritev izdelkov. Equator je uporaben v tovarnah, kjer nastopajo velike temperaturne spremembe – enostavno določite novi referenčni master, sistem pa opravi ničenje in je pripravljen za ponovljive primerjave z mastrom.

Sledljivost do umerjenih koordinatnih merilnih strojev

Umerjeno absolutno natančnost koordinatnega merilnega stroja ali drugih naprav (te se pogosto nahajajo v prostoru z nadzorovano temperaturo za zagotavljanje natančnosti) je tako možno 'prenesti' v delavnico z umerjeno sledljivostjo do meritev Equatorja. Ko so podatki umerjanja mastra naloženi v programsko opremo Equator, je meritve sistema Equator možno primerjati s CAD-modelom ali z imenskimi vrednostmi na delavniških risbah.

Equatorjeve programe je mogoče ustvarjati in spreminjati s preizkušenim in celovitim softverjem za programiranje MODUS. Osebje v delavnici nato enostavno izbira in zaganja programe z intuitivnim uporabniškim vmesnikom Organiser, ki zahteva le malo ali nič usposabljanja. Programska oprema Organiser prikazuje rezultate meritev z enostavnim sporočilom ‘ustrezen' ali ‘neustrezen', v obliki kompletnega poročila o kontroli, ali v oknu Process Monitor.

Poceni vpenjala

Stroški vpenjal pri Equatorju so v primerjavi z namenskimi merili znatno manjši. Uporaba vpenjal, ki merjence namestijo manj kot 1 mm od položaja, kjer je bil izmerjen master, ne vpliva na ponovljivost sistema, zato je odpravljena potreba po dragih natančnih vpenjalih.
Uporabniki lahko v par sekundah namestijo dele, ki so še vedno v pripravah za vpenjanje v obdelovalni stroj. Equatorjevo vpenjalno ploščo je mogoče enostavno zamenjati z drugimi ploščami, ki se na Equatorjevo podnožje pritrdijo z visokoponovljivimi tritočkovnimi kinematičnimi ležišči. Vpenjalne plošče se lahko zamenjajo tudi z distančniki, ki v istem merilnem prostoru omogočajo merjenje manjših delov na njihovih lastnih vpenjalnih ploščah.

The versatile gauge™ – vsestransko merilo

Equator je edinstven po svoji zasnovi in načinu delovanja. Do danes mu je uspelo spremeniti način razmišljanja tisočev proizvodnih inženirjev in postati njihovo novo priljubljeno merilo. Equatorjeva vsestranskost in ponovljivost preoblikuje svet merjenja, nove možnosti pa še dodatno podkrepijo koristi za proizvajalce po vsem svetu.

Za dodatne informacije o merilnih sistemih Equator obiščite www.renishaw.si/gauging.

Prenosi

Vse slike in besedilo - copyright Renishaw

Registracija za e-poštne novice

Če želite redno prejemati Renishaw novice, se registrirajte.