Preskoči navigacijo

Sistemi za dodajalno izdelavo s kovinami (3D tiskanje) RenAM 500

Serija RenAM 500

Vodilni sistemi Renishaw za dodajalno izdelavo (AM) uporabljajo tehnologijo laserskega zlivanja prahov za velikoserijsko proizvodnjo kovinskih komponent.

Sistem za vsak korak vaše zgodbe AM

Serija strojev RenAM 500 je platforma, s katero lahko usvojite svoje aplikacije dodajalne izdelave.

Stroji iz te serije so na voljo z enim (500S) ali štirimi (500Q) visokozmogljivimi laserji moči 500 W ter s samodejnim ali prilagodljivim (Flex) sistemom za upravljanje prahov in odpada, vsi pa uporabljajo enak vodilni sistem za pretok plina ter varno in natančno digitalno optiko. Spremljajo vas v vseh fazah od potrjevanja koncepta materiala do serijske proizvodnje.

Delovni prostor pri seriji RenAM 500 meri 250 mm x 250 mm x 350 mm.

Glavne lastnosti serije RenAM 500

Vsem strojem iz serije RenAM 500 so skupni vodilni sistem za pretok plina, natančno dinamično vodenje in programska oprema za povezane digitalne poteke dela.

Pametni sistem za pretok plina

Strop delovne komore stroja RenAM 500

Serija RenAM 500 ima visokovolumski kaskadni plinski sistem, ki ustvarja enakomerne pogoje za obdelavo in vrhunsko odstranjevanje procesnih emisij s poti laserskih žarkov. Del plinskega krogotoka je tudi vmesni hladilnik za aktivno regulacijo toplotnih razmer, tudi pri laserski moči 2 kW. Natančno termično upravljanje še dodatno pripomore k stabilnosti ozračja in k doslednosti delovnega okolja za boljšo in doslednejšo metalurgijo.

Renishawov dvojni filtrski sistem SafeChange™ učinkovito odstranjuje procesne emisije iz toka plina, omogoča natančen nadzor nad tlačnimi izgubami v sistemu in pomaga pri vzdrževanju optimalnega pretoka plina. Posamezne filtre je mogoče zamenjati med procesom in brez prekinitev, pametni sistem za kondicioniranje pa skrbi za ohranitev delovnih pogojev.

Vakuumska komora pri seriji RenAM 500 je popolnoma zatesnjena in patentirani sistem za pripravo ozračja Renishaw hitro pripravi delovno okolje z argonom visoke stopnje čistosti. Poraba plina je minimalna. Kombinacija izsesavanja zraka do vakuuma in tesnilnega sistema z visoko stopnjo integritete prispeva k ohranitvi kakovosti prahu in k daljši življenjski dobi.

Visokonatančno dinamično vodenje

RenAM 500Q Flex

Optični sistem RenAM 500 ima dinamično fokusiranje, s katerim lahko vsi laserji hkrati natančno obdelujejo celotno površino sloja praškastega materiala. Ta prilagodljivost je povezana z minimalnim časom gradnje, saj je dovod energije z laserskimi žarki optimiziran po celotnem sloju.

Sistem ima vodno hlajeno monolitno galvanometrsko vpetje, ki ga je podjetje Renishaw konstruiralo samo in ga izdeluje po dodajalnem postopku. Za razliko od ločenih vpetij, ki so običajna pri drugih večlaserskih sistemih za dodajalno izdelavo, zasnova strojev iz serije RenAM 500 vključuje natančno poravnano optiko in notranje konformne hladilne kanale. To je ključno za točno vodenje laserjev.

Serija RenAM 500 izkorišča vodilno merilno-tehnično tehnologijo iz Renishawa v obliki optičnega dajalnika RESOLUTE™ z ločljivostjo 1 nm po osi z za visokonatančno določanje položaja.

Kinematično vpetje zagotavlja hitro in ponovljivo pozicioniranje ravnila za nanos nove plasti prahu. Z vsemi naštetimi funkcijami se ohranja natančna povezava med optičnim sistemom in delovno ravnino, ki je ključnega pomena za točnost izdelkov. Upogljivo ravnilo je primerno tako za izdelavo polnih delov kot mrežastih struktur.

Izjemna metalurška zmogljivost

Posnetek površine preloma, narejen z vrstičnim elektronskim mikroskopom

Pametni sistem za pretok plina in natančno vodenje pri seriji RenAM 500 omogočata proizvodnjo komponent z gostoto nad 99,9 % ter največjo trdnost in duktilnost.

Z enakomernim odstranjevanjem emisij iz procesa, izjemno nizko vsebnostjo kisika in vlage ter doslednim vodenjem optičnega sistema so odpravljeni viri kemijskih, mikrostrukturnih in mehanskih napak.

Reprezentativne mehanske lastnosti palete podprtih kovinskih prahov si lahko ogledate v podatkovnih listih materialov.

Pametne proizvodne tehnologije

Programska oprema InfiniAM Central za oddaljeni nadzor delovanja sistemov za dodajalno izdelavo iz Renishawa

Vsi stroji iz serije RenAM 500 so opremljeni s pametnimi senzorji, programske rešitve pa so prilagojene za izkoriščanje prednosti industrije 4.0.

V optičnem sistemu, ki je sad lastnega razvoja, je vdelana strojna oprema LaserVIEW in MeltVIEW za širokopasovno spremljanje izhodne jakosti laserjev in optičnih emisij v bližnjem infrardečem spektru iz procesa dodajalne izdelave. Rešitev CameraVIEW posname vsak sloj posebej za nadzor odmerjanja prahu.

Bogate podatke iz nadzora procesa je mogoče vizualizirati, jih primerjati in obdelovati praktično v realnem času s programsko zbirko InfiniAM iz Renishawa. Vizualizacijska orodja na osnovi vokslov omogočajo visokoločljivostno analizo zlitja vsake komponente in odmerka prahu. Renishaw sledi načelu odprte arhitekture programske opreme, ki podpira uporabniške vtičnike in s tem poljubno algoritemsko manipulacijo podatkov za potrebe raziskovalnih in proizvodnih okolij.

Renishaw Central je naša podatkovna platforma za proizvodnjo, ki zagotavlja realnočasovno povezavo za spremljanje, shranjevanje in analizo senzorskih podatkov, ki izvirajo iz strojev RenAM 500 in iz naše industrijske merilno-tehnične opreme. Prek spletnega vmesnika ali mobilne aplikacije lahko spremljate ozračje v delovnem prostoru, podatke o prahu in temperaturah iz stroja, ali pa analizirate proces na podlagi zgodovine gradenj.

Ilustracija centra za rešitve

Renishaw Central podpira standardne vmesnike za povezovanje, kot je MTConnect. Zgrajen je kot API, ki ga lahko neposredno konzumira obstoječa programska oprema ERP in MES.

Renishawova programska oprema za pripravo dodajalne izdelave QuantAM podpira vaše digitalne poteke dela in je na voljo kot postprocesor za različne vodilne pakete CAD/CAM, kot API za neposredno konzumiranje ali kot samostojna aplikacija. Samostojna aplikacija ponuja potek dela po korakih in uporabnika na preprost način vodi od uvoza parametričnih podatkov CAD oz. podatkov iz triangulacije prek določanja lege, priprave podpor in razporeditve komponent do razreza. Vse nastavitve tiska so odprte in jih je mogoče urejati, orodja za zasnovo eksperimentov pa so idealna za uporabniške optimizacije materialov.

Nastavljivo upravljanje praškastih materialov

Omara s filtrom RenAM 500 SafeChange

Stroje iz serije RenAM 500 je mogoče preurediti za kroženje prahov v zaprti zanki ali za odprti gravitacijski sistem dovajanja. Kroženje prahu v povezavi s štirimi laserji velike moči, ki dosežejo celotno površino sloja, zmanjša potrebo po posegih operaterja in zagotavlja vrhunsko produktivnost ter nižje stroške na izdelek za serijsko proizvodnjo.


Odprti sistem za gravitacijsko dovajanje prahu (Flex) ima poenostavljeno pot prahu in je primeren za uporabnike, ki pogosto menjujejo materiale. Vse elemente modula za prah je mogoče hitro očistiti ali zamenjati, da ne bi prišlo do navzkrižne kontaminacije. Sisteme RenAM 500 Flex je na mestu postavitve mogoče preurediti za kroženje prahu, s tem pa je omogočen gladek prehod med fazami preučevanja materialov in proizvodnjo pri razvoju aplikacij.

Več o tem

Obiščite naš Vodič po dodajalni izdelavi in se seznanite z možnostmi napredne dodajalne izdelave. Izvedeli boste, kako izdelujemo komponente v izjemni kakovosti z nizkimi stroški, preberete pa lahko tudi študije primerov uporabe pri kupcih naših strojev RenAM 500.

Obiščite Vodič po dodajalni izdelavi Preberite študije primerov Poiščite najbližjo lokalno pisarno Stik z nami

Možnosti financiranja

Renishaw vam ponuja preproste in konkurenčne možnosti financiranja, med katerimi boste lahko izbrali najprimernejšo rešitev za vaš posel.

Več informacij

Fiksni mesečni stroški v skladu z vašimi zahtevami glede denarnih tokov.

Možnost finančnega najema pri Renishawu zagotavlja vse prednosti lastništva, vendar brez začetne naložbe. Po plačilu pologa plačujete redne obroke, ki pokrivajo postopni odkup predmeta najema, obresti in vzdrževanje.

Poslovni najem opreme za dodajalno izdelavo

Nizka mesečna plačila, nobenih skrbi v zvezi z odstranitvijo odslužene opreme in možnost odkupa ob koncu pogodbe. Poslovni najem vam zagotavlja največjo prilagodljivost.

Več informacij