Preskoči navigacijo

O ramanski spektroskopiji: kaj je ramanska spektroskopija?

To je naš vodič po ramanski mikroskopiji in snemanju. Spoznali boste tehnologijo, kako deluje in kako se uporablja v analizni kemiji.


Dobrodošli v razburljivi svet ramanske spektroskopije: ene od najpreprostejših, najbolj zmogljivih in najbolj vsestranskih analiznih tehnik v znanosti.

Znanstveniki uporabljajo ramansko spektroskopijo za analizo zgradbe snovi. Pri ramanski spektroskopiji je vzorec postavljen v žarišče enobarvne svetlobe. Z meritvijo interakcij med svetlobo in snovjo se nato pridobijo informacije za preučevanje kemije in strukture snovi.

Izberite temo za spoznavanje osnov ramanske spektroskopije:

Predstavitev Raman Revealed

Kaj je ramansko sipanje?


Kaj je ramansko sipanje in kako nastane? Izvedite več o teoriji, povezani z odkritjem profesorja C. V. Ramana. Naučite se, kako se z Jablonskijevim diagramom prikažejo energijske spremembe pri Rayleighovem in ramanskem sipanju.


Ramansko sipanje

Konfokalni ramanski mikroskop inVia med analizo dragega kamna

Kaj vam lahko pove ramanska spektroskopija?

Odkrijte, kako ramanska spektroskopija razkrije kemijo in strukturo snovi. Opisali bomo lastnosti ramanskega spektra in pojasnili variabilnost pri parametrih ramanskih pasov. Pokazali bomo tudi, kako se z ramanskimi spektri razločijo kemikalije in polimorfi.

Ramanski spektri

Fotografija v beli svetlobi in ramanski posnetek pralnega praška

Kaj pokažejo ramanski posnetki?

Z analizo ramanskih posnetkov preučujemo porazdelitev kemijskih in strukturnih zvrsti v vzorcih. Pojasnili bomo odvzem ramanskih vzorcev. Obravnavali bomo tudi različne metode za analizo podatkov in kdaj jih uporabiti za ramansko snemanje.


Ramanski posnetki

Pet vdolbin v vzorcu rubina

Kaj je fotoluminiscenca?

Fotoluminiscenca (FL) je uporabna analitska metoda. Predstavili bomo povezavo med FL ter fluorescenco in fosforescenco. Izvedeli boste, kako razločiti FL značilnosti od ramanskih pasov. Prejeli boste tudi praktične nasvete, kako se izogniti nezaželeni fluorescenci v ozadju pri ramanskih spektrih.

Fotoluminiscenca

Virsa in grafen

Katere so prednosti ramanske spektroskopije?

Naučili se boste, zakaj je ramanska spektroskopija idealna za najrazličnejše vzorce. Seznanili se boste z glavnimi komponentami konfokalnega ramanskega mikroskopa inVia™. Mikroskop inVia lahko preprosto kombinirate z drugimi analitskimi metodami. Ogledali si boste, kako ramanska mikroskopija dopolnjuje spektroskopijo FTIR in rentgensko difrakcijo (XRD).

Prednosti ramanske spektroskopije

Shema

Kakšni so izzivi in rešitve?

Z ramanskimi spektrometri iz Renishawa premagajte izzive, povezane z ramansko tehniko. Seznanili se boste z omejitvami prostorske ločljivosti zaradi uklona pri mikroskopski kemijski analizi. Raziščite možnosti za izboljšanje občutljivosti in prostorske ločljivosti z resonančnimi ramanskimi tehnikami (t.j. SERS in TERS).

Izzivi in rešitve


Kako deluje ramanska spektroskopija

Ali ste začetnik na področju ramanske spektroskopije? Začnite hitro z osnovami ramanske analize.

Prenos e-knjige