Preskoči navigacijo

Proizvajalec črpalk podaljšal življenjsko dobo obdelovalnih strojev in skrajšal zastoje v obratovanju za 10 %

Pri Aquasub Engineering, enem od glavnih proizvajalcev črpalk v Indiji, so v sistemu Renishaw QC20-W ballbar prepoznali nepogrešljivo orodje za zniževanje stroškov vzdrževanja, povečevanje zmogljivosti in zmanjševanje količine izmeta.

Sistem Renishaw QC20-W ballbar je priznano orodje za preventivno vzdrževanje novih in obstoječih strojev. Podjetje Aquasub Engineering (Coimbatore, Indija) je del skupine Aqua, enega največjih azijskih proizvajalcev črpalk. QC20-W ballbar uporablja za zniževanje stroškov vzdrževanja, povečevanje proizvodnih zmogljivosti in zmanjševanje količine izmeta.

Med iskanjem primernih rešitev za uvajanje pristopa celovitega produktivnega vzdrževanja (TPM) so odkrili, da je Renishaw predstavil nov brezžični sistem QC20-W ballbar in se dogovorili za predstavitev. Nad obsegom in natančnostjo podatkov o različnih napakah strojev, ki jih je razkril preskus s sistemom QC20-W, so bili navdušeni. Sistem lahko diagnosticira do 18 različnih napak pozicioniranja, ki so posledica dinamičnih napak, zračnosti in geometrijskih napak, tako pa je bistveno zanesljivejši od diagnostičnih postopkov, ki so jih uporabljali prej.

Renishawu je s predstavitvami delovanja sistema na Aquasubovih strojih uspelo pridobiti zaupanje tega proizvajalca črpalk in ga prepričati, da bo prav QC20-W ballbar ključno orodje za kontrolo stanja obdelovalnih strojev v programu TPM.

Da ne bi kupovali novih strojev, si pri Aquasubu želijo ohraniti 200 obstoječih strojev, med katerimi so mnogi stari že več kot četrt stoletja. Generalni direktor K Senthil Kumar pojasnjuje: "Bolj kot k nabavi novih strojev se nagibamo k servisiranju obstoječih strojev tako, da jih povrnemo v brezhibno stanje. To je za nas stroškovno ugodnejša možnost kot naložbe v nove stroje."

"Če nam uspe podaljšati življenjsko dobo stroja, se zaradi izboljšane zmogljivosti skrajšajo tudi zastoji pri delovanju. Stroji, ki so učinkoviti in v dobrem stanju, se namreč le redko ustavijo. Zabeležili smo 10-odstotno skrajšanje zastojev pri delovanju strojev. Skušamo delovati proaktivno in vsak stroj opremimo s podrobnimi navodili, ki usmerjajo operaterje pri odkrivanju vseh tehničnih težav, tudi najmanjših. Da bi jim podaljšali življenjsko dobo, naše stroje tudi redno preskušamo s sistemom QC20-W ballbar. Zdaj lahko z eno samo pripravo opravimo preskuse v treh ravninah, s čimer se je čas kontrole pri vzdrževanju skrajšal za 20 %."

Ključno je redno preskušanje

Kumar nadaljuje: "Programska oprema Ballbar 20 hrani zgodovino rezultatov preskusov za vsak stroj. Tako lahko načrtujemo vzdrževanje strojev in ukrepamo še preden bi se poslabšala kakovost izdelkov. Če so stroji v dobrem stanju, je kakovost komponent ponovljiva. Z vključitvijo sistema QC20-W v naš program vzdrževanja smo bistveno zmanjšali količino izmeta in škartnih izdelkov."

QC20-W uporabljajo tudi za preskus novih strojev takoj po postavitvi, saj bi lahko tudi povsem novi stroji proizvajali nesprejemljive izdelke zaradi poškodb med transportom od proizvajalca do tovarne Aquasub.

Generalni direktor K Senthil Kumar, Aquasub Engineering

Pravo orodje za delo

Paleta izdelkov skupine Aqua je zelo velika, vsi pa so namenjeni pomembnim nalogam oskrbe z vodo v kmetijstvu, gospodinjstvih in industriji. Na dan lahko izdelajo do 4000 črpalk in zanesljivost 200 obdelovalnih strojev je ključnega pomena za pravočasne dobave.

Skupina Aqua se je zavezala k nenehnim izboljšavam svojih proizvodnih zmogljivosti s pridobivanjem znanja, veščin, tehnološkim razvojem in stalnim inoviranjem. Z uveljavitvijo programa celovitega produktivnega vzdrževanja so poskrbeli, da se dela po najboljših praksah kakovosti in nenehno odkriva priložnosti za izboljšave.

Kumar pojasnjuje: "Za zanesljivost delovanja strojev smo se prej zanašali na besedo naših inženirjev, to pa je pomenilo tudi veliko tveganje človeške napake. S sistemom QC20-W ballbar lahko celotno diagnostiko stroja (krožnost, pravokotnost in nezvezen pomik ob spremembi gibanja osi zaradi zračnosti v vodilih) opravimo z enim samim preskusom. Programska oprema Ballbar 20 beleži vse podatke o stroju in hrani zgodovino zmogljivosti stroja, ki si jo je mogoče ogledati kadarkoli. Tako nismo več odvisni od spomina naših inženirjev. Sistem Renishaw QC20-W ballbar je hrbtenica našega sistema zagotavljanja kakovosti."