Preskoči navigacijo

Novosti pri analizi zmogljivosti rotacijskih osi

Renishaw je še dodatno razširil svojo ponudbo rešitev za kontrolo zmogljivosti poravnave in pozicioniranja rotacijskih osi obdelovalnih strojev z novo programsko opremo 'Off axis rotary software' za uporabo rotacijskega kalibratorja XR20-W zunaj osi.

10. junij 2013

Renishaw je še dodatno razširil svojo ponudbo rešitev za kontrolo zmogljivosti poravnave in pozicioniranja rotacijskih osi obdelovalnih strojev z novo programsko opremo 'Off axis rotary software' za uporabo rotacijskega kalibratorja XR20-W zunaj osi.

Nova programska oprema za izjemno uspešni kalibrator XR20-W zdaj omogoča merjenje natančnosti rotacijskega pozicioniranja osi pri mnogih konfiguracijah petosnih obdelovalnih strojev, kjer kalibratorja XR20-W ni mogoče namestiti v središče vrtenja. V kombinaciji z obstoječim sistemom za preizkušanje AxiSet™ Check-Up, ki uporabnikom obdelovalnih strojev omogoča hitro in natančno preverjanje stanja rotacijskih osi in vrtišč, so uporabnikom zdaj na voljo celovita orodja za iskanje napak na rotacijskih oseh.

XR20-W za uporabo zunaj osi

Rotacijski kalibrator XR20-W, nameščen zunaj osi

Rotacijski kalibrator XR20-W skupaj z laserskim interferometrom Renishaw XL-80 omogoča pozicioniranje rotacijskih osi z natančnostjo ± 1 kotne sekunde. Uporabniki lahko z novo zmogljivostjo uporabe XR20-W zunaj osi preskušajo več različnih vrst obdelovalnih strojev, s čimer se jim bo hitreje izplačala naložba, storitvena podjetja pa bodo lahko svojim strankam ponudila privlačnejše storitve.

Pri metodi merjenja zunaj osi se sinhronizira gibanje rotacijske in linearne osi tako, da laserski žarek XL-80 ostane poravnan med celotnim preskusom. Meritve, narejene z XR20-W, lahko zaradi premikanja linearne osi vsebujejo tudi dodatne kotne napake (npr. zasuk v horizontalni ravnini) linearne osi. Prispevki kotnih napak se nato izmerijo ločeno (z laserjem XL-80 in kotno optiko) ter odstranijo iz prvotnih rezultatov rotacijske osi. Končni rezultat je nabor podatkov, ki odraža le napake same rotacijske osi.

Programska oprema Off axis rotary je plačljiv dodatek za XR20-W ter vsebuje zbirko programskih pripomočkov, generatorje programov delov in priročnik v elektronski obliki. V priročniku so podane tudi vse zahteve za pripravo montaže ter izdelavo komponent po meri.

Sistem za preizkušanje AxiSet™ Check-up

AxiSet Check-Up

Sposobnost poznavanja relativnega položaja središč vrtenja rotacijskih osi glede na linearne osi stroja je ključna za natančno obdelavo. Krmilnik stroja brez točnih podatkov o položaju teh vrtišč ne more zanesljivo krmiliti relativnega položaja orodja in obdelovanca med gibanjem rotacijskih osi, rezultat pa je nedosledna obdelava.

Sistem za preizkušanje Renishaw AxiSet Check-up daje natančne in ponovljive rezultate s samodejnimi merilnimi rutinami za zbiranje podatkov o zmogljivosti na referenčnem etalonu, vključuje pa tudi enostavno, a zmogljivo analizo. Naprava izvaja hitro preverjanje zmogljivosti poravnavanja in pozicioniranja za primerjavo z nastavljenimi merili in nadzor kompleksnih strojev v daljšem časovnem obdobju. Vsi preskusi izkoriščajo obstoječe merilne glave s proženjem na dotik Renishaw, ki so nameščene na vretenu in so standardna oprema večine večosnih strojev. Za pripravo merilnih rutin skrbi programska oprema za specifične makroje strojev, ki je priložena sistemu AxiSet Check-up. Za največjo natančnost je priporočljiva uporaba merilnih glav s proženjem na dotik OMP400 ali RMP600 s patentirano tehnologijo merilnih lističev Rengage™.

Priprava je hitra in enostavna. Uporabnik za izvedbo preskusa najprej hitro poišče priloženo kalibracijsko kroglo, ki je z magnetnim držalom nameščena nekje v delovnem prostoru obdelovalnega stroja. Merilna glava s proženjem na dotik se nato s priloženo programsko opremo z makroji po meri sprogramira za samodejne referenčne meritve na krogli.

Rezultati meritev iz preizkusa se prenesejo v MS Excelovo preglednico na osebnem računalniku za enostavno analizo podatkov v različnih formatih. Med njimi so tudi grafična predstavitev zmogljivosti z označenimi napakami sledenja in centriranja, funkcija za primerjavo dveh setov podatkov istega stroja, enostaven test 'ustrezno/neustrezno' po uporabniško definiranih tolerancah, ter zaslon z zgodovino, ki omogoča primerjavo zmogljivosti rotacijskih osi v daljšem časovnem obdobju.

Druge kontrole in preizkusi

Za optimalno analizo zmogljivosti rotacijskih osi s sistemom Check-Up je pomembno, da po specifikacijah delujejo tudi vse tri standardne linearne osi stroja. Zmogljivost teh osi je treba ugotoviti in po potrebi popraviti z laserskim sistemom za umerjanje Renishaw XL-80, ter jo nato redno kontrolirati z napravo Renishaw QC20-W ballbar. Ti učinkoviti izdelki za preskušanje zmogljivosti skupaj z rotacijskim kalibratorjem XR20-W in sistemom za preizkušanje AxiSet Check-up omogočajo dosledno proizvodnjo delov največje kakovosti na petosnih obdelovalnih centrih in večopravilnih strojih.

Paleta izdelkov je rešitev brez primere za diagnostiko strojev, ki iz procesa obdelave odpravlja variabilnost za kar se da produktivno obdelavo kovin z odrezavanjem.

Za več informacij o izdelkih za umerjanje in nadzor zmogljivosti Renishaw obiščite www.renishaw.si/calibration in www.renishaw.si/AxiSet.

Prenosi

Vse slike in besedilo - copyright Renishaw

Registracija za e-poštne novice

Če želite redno prejemati Renishaw novice, se registrirajte.

Register for news updates

Register for regular news updates from Renishaw