Preskoči navigacijo

Laserski sistem za poravnavanje XK10

Ena digitalna rešitev za različne obdelovalne stroje.

Meritve in poravnava geometrije in rotacijskih osi na obdelovalnih strojih

Laserski sistem za poravnavanje XK10 je bil razvit za meritve geometrijskih in rotacijskih napak na obdelovalnih strojih. V kombinaciji s kompletom vpenjal za obdelovalne stroje XK10 omogoča hitrejše in enostavnejše meritve v primerjavi s tradicionalnimi metodami, kot so merilne ure, avtokolimatorji in merilni etaloni. Sistem omogoča preverjanje premosti, pravokotnosti, ploskosti, vzporednosti in vodoravnosti linearnih vodil, kakor tudi določanje smeri in koaksialnosti vreten pri rotacijskih strojih.

Meritve geometrijskih in rotacijskih napak med gradnjo, vzdrževanjem in servisiranjem strojev omogočajo točno poravnavo in nastavitev osi stroja za optimalno delovanje. Poleg tega skrajšajo čas montaže in servisiranja strojev, tako pri rednem vzdrževanju kakor tudi v primeru trkov.

Z enim samim sistemom XK10 lahko izmerite in zabeležite različne vrste geometrijskih napak. Sprotni prikaz napak omogoča nastavljanje stroja v fazi poravnave.

Pregled sistema

  • Laserski žarek za večino meritev zagotavlja laserski vir. Ta skupaj z enoto M omogoča geometrijske meritve do razdalje 30 m.
  • Enote S in M vključujejo oddajnike in sprejemnike ter jih je mogoče pripraviti v različnih konfiguracijah, odvisno od vrste merjene napake.
  • Displej omogoča proženje in beleženje meritev, kakor tudi prikaz rezultatov meritev v živo za lažjo nastavitev. Napaja ga akumulatorska baterija, ki vzdrži do 30 ur delovanja.
  • Sistem XK10 vključuje tudi komplet vpenjal za obdelovalne stroje, ki je zasnovan za izboljšanje ponovljivosti in točnosti meritev.

Laserski sistem za poravnavanje XK10
Laserski sistem za poravnavanje XK10 na ulitku stroja

Ključne funkcije in koristi

Sistem je oblikovan kot prilagodljiva merilna rešitev za obdelovalne stroje. Komplet omogoča pritrditev na stroje različnih velikosti in konfiguracij.

  • Vrtljiva glava omogoča preprosto usmerjanje žarka iz laserskega vira za meritev ravnosti na rastru točk.
  • Intuitivna programska oprema hitro in preprosto vodi uporabnika skozi proces nastavitve in meritev.
  • Ustvarjanje poročil po meri – funkcija analize premosti in vzporednosti v aplikaciji CARTO Explore zagotavlja zanesljive rezultate za preverjanje in korekturo poravnave strojev.
  • Brezžična povezljivost – izvedba brez kablov zagotavlja prilagodljivost priprave in meritev.
  • Preprosta pritrditev za ponovljive in natančne rezultate ter skrajšanje časa priprave.
  • Prilagodljivost – z enim samim kompletom lahko izvajate več meritev na različnih strojih.
  • Samodejna analiza – rezultati so na voljo takoj po meritvi in prikazani v živo za pomoč pri nastavljanju.

Komplet za meritve vzporednosti XK

Komplet XK je dodaten pribor, ki je potreben za meritve vzporednosti. Komplet zagotavlja dve nominalno vzporedni meritvi premosti brez premika laserskega vira.

  • Točnost – 90° odklon laserskega žarka. Prilagodljiva nastavitev za preprosto poravnavo.

V primeru, da ni prostora za neposredno pritrditev vira, je na voljo tudi opcijski komplet za pritrditev na stojalo.

Meritve premosti

Z laserskim sistemom za poravnavanje XK10 lahko merite vertikalno in horizontalno premost vzdolž osi.

Med gradnjo strojev zagotavlja točnost pri montaži in poravnavanju miz in vodil.

Meritve smeri vretena

XK10 izmeri kot usmeritve vretena ali vpenjalne glave.

Ta podatek se nato uporabi pri poravnavanju vretena oz. vpenjalne glave tako, da ostane smer vretena ali glave nespremenjena med celotnim 360-stopinjskim obratom.

Pričevanja uporabnikov

Izvedite, kako so kupci z našim laserskim sistemom za poravnavanje XK10 izboljšali svoj merilni proces.

Laserski sistem za poravnavanje Renishaw XK10 se je izkazal za nepogrešljivo orodje za kontrolo in montažo v našem proizvodnem procesu. Zaradi kompaktne oblike in prilagodljivega kompleta za pritrditev ga lahko uporabimo na vseh obdelovalnih strojih Mazak, obenem pa se je tudi občutno zmanjšala potreba po odstranitvi vpenjal med meritvami.

Ker smo sodelovali z Renishawom pri razvoju sistema XK10, smo lahko uspešno reproducirali in uvedli merilne tehnike, ki izkoriščajo različne funkcije, rezultat tega pa je tudi zmanjšanje količine merilne opreme, ki jo uporabljamo.

Pri tem je ključna referenčna pritrditev XK10, s katero lahko zajamemo in posnamemo točne profile strojev brez linearnih vodil. Tako se je skrajšal čas analize, pridobili pa smo tudi boljši vpogled v razne ključne podatke, s katerimi bomo lahko še dodatno izboljšali ponovljivost in točnost naših meritev.

Mazak Europe, Združeno kraljestvo

Laserski sistem za poravnavanje XK10 smo vključili v različne procese pri gradnji CNC-strojev Xiamen Takam, od kontrole točnosti komponent do montaže in kompletiranja strojev. Sistem je znatno – vsaj za 50 % – pohitril celoten merilni proces v primerjavi s tradicionalnimi meritvami z merilnimi urami, avtokolimatorji in granitnimi etaloni. Zaradi izboljšanja učinkovitosti smo postali tudi prilagodljivejši pri razporejanju delavcev.

V preteklosti smo imeli težave s premikanjem velikih in nerodnih granitnih blokov med meritvami, še posebej na obdelovalnih strojih z dolgimi osmi. Laserski sistem za poravnavanje XK10 ima merilno območje 30 m ter je preprosta in učinkovita rešitev za določanje pravokotnosti, premosti, ravnosti in vzporednosti. Renishaw uživa velik ugled na področju merilne tehnike in kupci zato brezpogojno verjamejo poročilom o preizkusih z napravo XK10, ki jih priložimo novim strojem.

Xiamen Takam Machinery Co., Ltd, Kitajska

Vedno smo v preži za natančnimi in učinkovitimi merilnimi sistemi na trgu, s katerimi bi lahko izboljšali svoje proizvodne procese. Tradicionalna orodja, kot so merilne ure, avtokolimatorji ali granitni etaloni, imajo svoje omejitve pri praktični uporabi in tudi velike tolerance, zlasti pri meritvah vzporednosti na več oseh.

Laserski sistem za poravnavanje Renishaw XK10 je popolna rešitev. Delo z njim poteka bolj učinkovito, obenem pa nam zagotavlja točnost. Ko nam ga je demonstriral inženir iz Renishawa, nas je navdušilo dejstvo, da so rezultati sistema XK10 primerljivi z meritvami komponent na KMS. XK10 je zasnovan z brezžično povezljivostjo, kar prinaša veliko prilagodljivost pri pripravi in meritvah z enim samim kompletom. Z njim smo dobili tudi intuitivno pripravljena poročila, da lahko naši kupci spoznajo zmogljivosti svojih novih strojev Hurco.

Hurco Manufacturing Ltd, Tajvan

Ko smo iskali rešitev za aplikacije, ki zahtevajo natančno poravnavo, smo preučili več merilnih sistemov. Granitni etaloni in merilne ure vzamejo veliko časa za poravnavo, točnost meritev pa je odvisna od izkušenosti operaterja. Za poravnavanje na dolgih razdaljah so potrebni tudi veliki granitni etaloni.

Med različnimi merilnimi sistemi, ki smo jih preizkusili, se je laserski sistem za poravnavanje Renishaw XK10 zahvaljujoč intuitivni programski opremi izkazal s preprosto uporabo, tudi za novince. Delo s tradicionalnimi merilnimi orodji je bistveno zamudnejše, čas za poravnavo opreme s sistemom XK10 pa se je skrajšal za več kot 50 %. Izboljšala se je tudi točnost poravnave.

Prej smo imeli težave z meritvami vzporednosti na dolgih oseh, npr. pri opremi za proizvodnjo sekundarnih baterij. Ta problem nam je uspelo razrešiti z laserskim sistemom za poravnavanje XK10.

DCT, Koreja

Galerija slik

Informacije o izdelkih