Preskoči navigacijo

"Kot vodja kakovosti zatrjujem, da je to naša najboljša naložba do danes."

85-odstotno skrajšanje časa kontrole brizgancev

David Powell, vodja kakovosti pri britanskem podjetju Euromould Ltd, je s fleksibilnim merilnim sistemom Equator™ iz Renishawa povečal zmogljivost kontrole in prenosljivost: čas kontrole brizgancev se je skrajšal kar za 85 odstotkov.

Ste kdaj gledali ragbijsko tekmo in je igralec za zadetek med vratnicami brcnil žogo z nosilca, ali pa ste v hladnem zimskem jutru strgali led z vetrobranskega stekla? Če je tako, ste verjetno že seznanjeni z izdelki podjetja Euromould iz Cheshama v Buckinghamshireu (Združeno kraljestvo), ki je specializirano za brizganje plastike.

V Euromouldovi delavnici, kjer stroji za brizganje plastike delujejo v dveh etažah, je pogosto kar vroče. Takšni pogoji niso prav idealni, če morate hitro in ponovljivo meriti svoje izdelke, toda podjetju je uspelo prav to: z merilnim sistemom Renishaw Equator. Pri Euromouldu so izkoristili Equatorjevo toplotno neobčutljivost in prenosljivost, saj ga lahko postavijo zraven katerega koli stroja, ne da bi jih moralo skrbeti zaradi napak, povezanih s temperaturnimi spremembami. Poleg tega so zaradi hitrosti merilnega sistema skrajšali cikel za 21 minut, povečali zmogljivost kontrole in odpravili ozko grlo, ki ga je predstavljal njihov koordinatni merilni stroj (KMS).

Povečanje kapacitet

Euromould kot pionir tehnologije dvokomponentnega brizganja v Združenem kraljestvu je vrhunski primer podjetja, ki je zaradi uspešnosti moralo najti načine za povečanje kapacitet. Najprej so morali izbrati in kupiti več strojev za brizganje plastike, jim poiskati prostor in zagotoviti dodatne kapacitete za kontrolo kakovosti.

David Powell, vodja kakovosti pri Euromouldu, pojasnjuje: "Naš koordinatni merilni stroj je začel pregorevati, ko so se tedenske proizvodne zmogljivosti povečale iz 15.000 na 80.000 kosov. Potrebovali smo merilne kapacitete, s katerimi nismo razpolagali.«

Powell je pri več projektih sodeloval s podjetjem Trac Measurement, ki je specializirano za uvajanje kontrole kakovosti pri specifičnih proizvodnih aplikacijah. Omenil jim je, da išče način za povečanje proizvodnih zmogljivosti. Strokovnjaki iz Traca so mu predlagali Renishaw Equator. Powell nadaljuje: "Trac nas je povezal s podjetjem Renishaw. Ko smo se pogovorili o naših potrebah in o Equatorju, se je izkazalo, da bi bil primeren za nas in da je na voljo po zelo sprejemljivi ceni. Equator pa je bil za nas neznan svet in pred odločitvijo o nakupu smo ga morali preizkusiti.«

Renishaw je zato organiziral primerjalni preskus z enim od Euromouldovih izdelkov, Powell pa je kmalu po tem podpisal naročilnico. Odločili sta Equatorjeva hitrost in ponovljivost. "To je bila naša najboljša naložba doslej," je odločen Powell. "Mnogi naši kupci zahtevajo visoko raven točnosti in kratek dobavni rok. Pri enem od zahtevnejših brizgancev smo z Equatorjem skrajšali merilni cikel iz 25 minut na samo štiri minute. Pri drugem izdelku smo cikel skrajšali iz osmih na eno minuto. Zdaj nas merilne kapacitete ne skrbijo več.«

Process Monitor

Euromould si v zadnjem času ogleduje novo funkcijo programske opreme za nadzor procesov Equator Process Monitor, ki operaterja na podlagi uporabniško določenih meril opozarja na potrebo po ponovni meritvi mastra. Meje za ponovno meritev mastra so lahko opredeljene na podlagi temperaturnega premika, časa od zadnje meritve mastra ali števila premerjenih kosov. Uporabniki lahko izkoristijo obstoječe znanje o vedenju svojega procesa in vsako od teh mejnih vrednosti nastavijo sami, ali pa si pri identifikaciji trendov pomagajo s Process Monitorjem in prilagodijo mejne vrednosti za najboljše rezultate ponovnih meritev mastrov.

Vse zajete podatke je mogoče izvoziti v datoteko .csv ali v obliki slike za enostavno deljenje rezultatov. "Rezultati so obetavni," je optimističen Powell: "Že od prej vemo veliko o trendih rezultatov meritev izdelkov, saj sem si zapisoval rezultate in opažal vzorce. Inženirjem, ki delajo z Equatorjem, bo prišlo zelo prav, da bodo vedeli, kdaj je nastopil čas za ponovno meritev mastra – torej še pred morebitnimi težavami. Še več: ponovne meritve mastrov bodo dosledne ne glede na to, kdo bo delal z Equatorjem.«

David Powell, vodja kakovosti pri Euromould Ltd, meri dele z Equatorjem

Mnogi naši kupci zahtevajo visoko raven točnosti in kratek dobavni rok. Pri enem od zahtevnejših brizgancev smo z Equatorjem skrajšali merilni cikel iz 25 minut na samo štiri minute.

Euromould Ltd. (Združeno kraljestvo)

Obvladovanje temperaturnih nihanj

Temperature v Euromouldovi tovarni precej nihajo. Brizgalke oddajajo veliko toplote in temperatura je običajno kar visoka, že toplotni cikli strojev pa lahko povzročajo nihanja velikostnega reda več stopinj. Temperatura se zaradi sezonskih nihanj poleti dvigne do 28 °C in pozimi spusti do 20 °C.

Equator pa kljub nihanjem dobro služi Euromouldu, saj je učinkovit nad širokim temperaturnim območjem, nova programska oprema Process Monitor pa skrbi za potrebno skrbnost pri ponovnem umerjanju mastrov.

Prenosljivost

Pred nakupom Equatorja so vse meritve potekale na enem samem KMS, ki je bil omejen na delo v posebnem temperaturno nadzorovanem prostoru. Kakor je podjetje Euromould raslo, pa se je povečevala tudi razdalja med stroji za brizganje plastike in KMS. Inženirja je zato včasih čakal tudi triminutni sprehod med strojem in KMS, kar je vplivalo na trajanje merilnih ciklov in na produktivnost.

Merilni sistem Equator, ki stoji v zgornji etaži Euromouldove tovarne, je zdaj od dveh dvokomponentnih brizgalnih strojev V-2, s katerih so kose včasih nosili na KMS v pritličju, oddaljen 30 sekund hoje. Equator lahko zaradi prenosljivosti premikajo po tovarni tja, kjer je najbolj koristen, po potrebi pa ga lahko z minimalnim naporom in kratko pripravo preselijo tudi na drugo proizvodno lokacijo.

Z Equatorjem merijo tudi natančne izdelke dveh brizgalk

Injection moulded samples produced by Euromould

Euromould trenutno uporablja merilni sistem Equator tudi za merjenje kompleksnih izdelkov, ki prihajajo iz dveh strojev za brizganje. Merijo koncentričnost zgornje in spodnje odprtine na sredinski luknji glede na zunanji premer. Položaj luknje je odvisen od čepa, ki se vstavi v orodje med postopkom brizganja in nato odstrani. Čep se lahko med brizganjem premakne, čeprav je to zaradi visoke stopnje doslednosti procesa precej redek pojav. Equator poskrbi, da se vsaka morebitna težava hitro razkrije in odpravi.

"Dele merimo vsako uro," pravi Powell. "Če rezultati niso dosledni, ustrezno povečamo frekvenco kontrole." Equator uporabljam več kot KMS, ker je toliko hitrejši. Kmalu ga bomo zaposlili z novo nalogo, ki bo podobna ostalim, le da se bo merila druga koncentričnost zgoraj in spodaj.

Izmenljive plošče so velika prednost med proizvodnjo, saj lahko Equator v zelo kratkem času pripravim na nov projekt (drug izdelek). Enostavno zamenjam ploščo in nadaljujem z delom.«

Equator lahko dela z vpenjalnimi ploščami po meri z luknjami velikosti M6, M8 ali ¼“. To so uveljavljene dimenzije plošč mnogih KMS in vpenjala, ki so bila zasnovana za KMS, je zato mogoče enostavno prenesti na merilni sistem Equator. "Vpenjala za KMS za naše dele smo imeli že od prej in ker smo jih samo prestavili na Equator, smo si prihranili denar in trud za izdelavo novih vpenjal. Nekatera vpenjala pa sicer nameravam še izboljšati s pritrdilnimi ročicami,« poroča Powell.