Preskoči navigacijo

Korak naprej za vsestranske meritve

Novi sistem Equator 300 Extended Height povečuje fleksibilnost, saj omogoča delo z večjimi vpenjalnimi pripravami in merjenci, kakor tudi samodejno nameščanje merjencev.

17. december 2012

Merilni sistem Equator 300 Extended Height lahko meri značilnosti komponent višine do 300 mm ter dele, ki so vpeti v vpenjalnih pripravah. Po vsesplošnem uspehu merilnega sistema Equator™ 300, ki je na trg prišel leta 2011 skupaj s storitvami inštalacije na ključ in globalnim podpornim omrežjem, je Renishaw razširil ponudbo z novim sistemom Equator 300 Extended Height. Izdelek, ki je bil razvit kot odgovor na potrebe uporabnikov, zdaj zagotavlja dodaten prostor za vpenjala pod merilnim prostorom.

Nova izvedba omogoča prestavljanje komponent na stroj skupaj z vpenjalnimi pripravami, kakor tudi uporabo avtomatizacijskih sistemov kot so roboti in transporterji. Sistem lahko kontrolira značilnosti na delih, visokih do 300 mm, za kontrolo manjših delov pa je mogoče hitro namestiti razširjeni distančnik za vpenjalno ploščo.

Sistemi Equator so od prihoda na trg že našli svoje mesto v številnih podjetjih na področju avtomobilske, letalske in vesoljske industrije, proizvodnje medicinskih izdelkov in elektronike. Uporabniki se odločajo zanj predvsem zaradi nižjih stroškov nabave, vzdrževanja in vpenjal v primerjavi s tradicionalnimi merilnimi sistemi, z Equatorjem pa lahko merijo tudi več različnih delov in ga reprogramirajo, če se spremeni konstrukcija izdelka. Sistemi Equator 300 Extended Height so bili že dobavljeni strankam, ki so v dodatnih 150 mm pod merilnim prostorom prepoznali dodatno fleksibilnost.

Uporabniki lahko v par sekundah namestijo dele, ki so še vedno v pripravah za vpenjanje v obdelovalni stroj. Equatorjevo vpenjalno ploščo je mogoče enostavno zamenjati z drugimi ploščami, ki se na Equatorjevo podnožje pritrdijo z visokoponovljivimi tritočkovnimi kinematičnimi ležišči. Vpenjalne plošče se lahko zamenjajo tudi z distančniki, ki v istem merilnem prostoru omogočajo merjenje manjših delov na njihovih lastnih vpenjalnih ploščah.

Inštalacije na ključ

Od prihoda merilnega sistema Equator na trg leta 2011 so mnoge stranke izkoristile tudi storitev programiranja na ključ, ki jo Renishaw ponuja skupaj s svojimi partnerji. Izkušeni inženirji tesno sodelujejo s strankami in s pomočjo celovite programske opreme MODUS™ ustvarijo programe, s katerimi se lahko na enem samem sistemu Equator merijo najrazličnejši izdelki.

Osebje v delavnici nato enostavno izbira in zaganja programe z intuitivnim uporabniškim vmesnikom Modus™ Organiser, ki zahteva le malo ali nič usposabljanja. Programska oprema Organiser prikazuje rezultate meritev z enostavnim sporočilom ‘ustrezen' ali ‘neustrezen', operater pa si lahko ogleda tudi celotno kontrolno poročilo.

Globalna podpora

Kupci Equatorja so sodobne proizvodne družbe, ki delujejo v mednarodnem okolju, zato lahko izkoristijo široko omrežje podpornih inženirjev za Equator pri Renishawu. Projekti, ki se sprožijo v eni državi ali regiji, se enostavno prenesejo na več lokacij in tam dobijo lokalno podporo. Renishaw bo kmalu imel 70 regionalnih podpornih pisarn in več certificiranih partnerjev, s katerimi je pokril vsak industrializirani del sveta.

Princip delovanja Equatorja

Equator je radikalna alternativa za tradicionalne namenske merilne sisteme in izpolnjuje vrzel na trgu, ki doslej še ni bila pokrita. Patentirana zasnova je poceni ter edinstvena po svoji zgradbi in načinu delovanja, omogoča pa visokohitrostne primerjalne meritve za kontrolo delov v velikoserijski proizvodnji. Equator je lahko, hitro in visokoponovljivo merilo, ki ga operaterji upravljajo z enostavnim pritiskom na gumb. Equator se lahko v par sekundah prilagodi za merjenje drugega izdelka, kar je popolna rešitev za fleksibilne proizvodne procese in merjenje komponent, izdelanih na različnih strojih.

Toplotna stabilnost

Equatorjeva inovativna in visokoponovljiva merilna tehnologija je zasnovana na tradicionalni primerjavi proizvedenih delov z referenčnim masterjem. Sprememba masterja je enostavna kot meritev proizvedene komponente in takoj kompenzira morebitne spremembe toplotnih pogojev v delavniškem okolju. Equator je uporaben v tovarnah, kjer nastopajo velike temperaturne spremembe – enostavno določite novi referenčni master, sistem pa opravi ničenje in je pripravljen za ponovljive primerjave z masterjem.

Sledljivost do umerjenih koordinatnih merilnih strojev

Masterji niso nujno dragi deli, izdelani po meri kot pri tradicionalnih merilih. Namesto tega se vzame proizvedena komponenta in se premeri na koordinatnem merilnem stroju (KMS), pri čemer se določijo odstopanja od CAD-modelov oz. delavniških risb. Rezultate iz KMS je mogoče konfigurirati tako, da so neposredno uporabni v programski opremi Equator.

Umerjeno absolutno natančnost koordinatnega merilnega stroja (ta se pogosto nahaja v prostoru z nadzorovano temperaturo za zagotavljanje natančnosti) je tako možno 'prenesti' v delavnico z umerjeno sledljivostjo do meritev Equatorja. Ko je datoteka umerjanja naložena v programsko opremo Equator, je meritve sistema Equator možno primerjati s CAD-modelom ali z nominalnimi vrednostmi na delavniških risbah.

Poceni vpenjala

Stroški vpenjal pri Equatorju so v primerjavi z namenskimi merili znatno manjši. Uporaba vpenjal, ki merjence namestijo manj kot 1 mm od položaja, kjer je bil izmerjen master, ne vpliva na ponovljivost sistema, zato je odpravljena potreba po dragih natančnih vpenjalih.

Integrirana menjava tipal

Dodatno fleksibilnost nudi tudi posebno stojalo za menjavo tipal, ki je vključeno v nabavno ceno sistema Equator in omogoča samodejno menjavo držal tipal SH25 med ciklom. Držalo tipal SH25 se priključi na standardno merilno glavo Renishaw SP25, zato lahko uporabniki Equatorja konfiguracije tipal menjavajo brez vsakokratne ponovne kvalifikacije. V stojalo je možno namestiti največ šest kombinacij tipal in jih nato uporabiti na enem samem zahtevnem izdelku ali pa na več izdelkih z različnimi geometrijami.

The versatile gauge™ - vsestransko merilo

Equator je edinstven po svoji zasnovi in načinu delovanja. Do danes mu je uspelo spremeniti način razmišljanja stotin proizvodnih inženirjev in postati njihovo novo priljubljeno merilo. Equatorjeva vsestranskost in ponovljivost na novo opredeljuje svet merjenja.

Prenosi

Vse slike in besedilo - copyright Renishaw

Registracija za e-poštne novice

Če želite redno prejemati Renishaw novice, se registrirajte.