Preskoči navigacijo

"Equator™ bi lahko odpravil čakalne čase, zna pa tudi meriti zahtevne značilnosti in ima zelo konkurenčno ceno."

Hitrost in ponovljivost odpravljata izmet in ozka grla

Eponsa je proizvajalec komponent za avtomobilsko industrijo, s sedežem blizu Barcelone v Španiji. Za kontrolo kakovosti delov in sestavov, ki jih proizvajajo s preoblikovanjem pločevine, so kupili vsestranski in inovativen delavniški primerjalni merilni sistem – novi Renishaw Equator. Z njim bodo neproduktiven čakalni čas skrajšali na delček časa, ki so ga zapravili prej, hkrati pa bodo ohranili visoko kakovost in učinkovitost proizvodnje, ki sta kritičnega pomena za uspeh vsakega dobavitelja v avtomobilski industriji. Eponsa vidi korist tudi v tem, da lahko Equator skenira obliko značilnosti delov z merilno glavo SP25 in da mu je standardno priloženo tudi stojalo za menjavo tipal, ki omogoča kontrolo najrazličnejših delov.

"Equator bi lahko skrajšal ali odpravil čakalne vrste v oddelku za kontrolo kakovosti. Equator lahko namreč deluje v delavnici, zraven strojev, ki proizvajajo izdelke, zaradi nizkih nabavnih stroškov pa si lahko privoščimo več Equatorjev in jih namestimo tja, kjer so potrebni. Equatorje bomo postavili v halo za preoblikovanje pločevine in v oddelek za sestavljanje mehanizmov, kjer bo njihova vloga še posebej pomembna. Hitrost delovanja in merilne zmogljivosti Equatorja nam bodo pomagale do hitrih, celovitih in popolnoma avtomatiziranih meritev."

Avtomatizirano merjenje v delavnici

Pri Eponsi verjamejo, da bo Equator v delavnici dobro sprejet, saj bo občutno zmanjšal delovne obremenitve. Operaterji pri Eponsi vsak dan prekontrolirajo na tisoče izdelkov po dokumentiranih postopkih. Operaterji najprej vizualno pregledajo izdelke in se prepričajo, da ni manjkajočih lukenj in razpok v materialu, temu pa sledijo meritve dimenzij z ročnimi instrumenti kot so kljunasta in vtična merila. Procesi preoblikovanja pločevine so avtomatizirani, zato so tudi zelo dosledni in niso podvrženi tveganju človeške napake. Operaterji lahko običajno zaznajo morebitne težave še preden bi iz procesa začeli prihajati neustrezni izdelki, in tako skrbijo za 100-odstotno kakovost izdelkov. Meritve z ročnimi merili pa so zamudne, zaradi ponavljanja tudi utrudljive in vedno odvisne od veščin operaterja. Pravzaprav je bolj verjetno, da bo do napake prišlo v procesu kontrole kot v procesu proizvodnje. Equatorjeva ponovljivost bo vse to postavila na glavo.

Kontrola z Equatorjem je neodvisen in sledljiv preizkus kakovosti izdelka, uporabljajo pa ga lahko vsi operaterji in ne samo eksperti iz oddelka za kakovost. Trenutno se inšpektor za kakovost sprehaja po tovarni in nenehno preverja, ali se upoštevajo vsi postopki in ali so izdelki dobri. Kontrolo izvaja vizualno, zadnji del iz vsake serije pa odnese v oddelek za kakovost, kjer opravijo polno kontrolo. Izkušnje so pokazale, da je serija dobra, če je dober zadnji izdelek v seriji, kar pa še vedno pomeni dolgo čakalno vrsto v oddelku za kakovost.

MODUS Organiser je odlična rešitev za upravljanje Equatorja v delavnici, tako enostaven in uporaben je. Operaterji lahko v par sekundah izberejo programe in začnejo kontrolirati komponente, preostali čas do dokončanja kontrole pa je viden na odštevalniku.

Eponsa (Spanija)

Enostavna uporaba v delavnici

Sistem Equator vključuje programsko opremo MODUS™ Organiser z enostavnim grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki je namenjena operaterjem v delavnici. Ti lahko začnejo izvajati kontrole že po nekaj minutah usposabljanja. Pri Eponsi vedo, da je programska oprema ključni del sistema Equator: "MODUS Organiser je odlična rešitev za upravljanje Equatorja v delavnici, tako enostaven in uporaben je. Operaterji lahko v par sekundah izberejo programe in začnejo kontrolirati komponente, preostali čas do dokončanja kontrole pa je viden na odštevalniku. Ko je kontrola končana, operater jasno vidi, ali je komponenta sprejeta ali zavrnjena. V oddelku za kakovost se moramo zato ukvarjati samo še s sumljivimi deli in ne več z vsemi izdelki. To pa pomeni bistveno manjše obremenitve za oddelek kakovosti."

Nadzorovan dostop do programov

Merilni programi so napisani s programsko opremo Renishaw MODUS, ki omogoča uveljavljanje pravic dostopa. "Zelo dobra ideja je, da programe ustvarjajo in spreminjajo samo programerji, saj smo lahko prepričani, da bodo Equatorjevi programi delovali pravilno in operaterji ne bodo posegali vanje. Operaterjem olajšamo iskanje pravih programov v MODUS Organiserju s fotografijami delov, ki prikazujejo tudi način vpenjanja. Naš namen je uporaba kar najmanjšega števila vpenjal in kontrola čim večjega števila delov z eno konfiguracijo."

Eponsa proizvaja vse dele za mehanizme brisalcev vetrobranskega stekla s preoblikovanjem pločevine

Z mastri do ponovljivosti meritev

Equator uporablja metodo primerjave z mastri, ki je dobro znana vsem obstoječim uporabnikom namenskih merilnih sistemov. Za "ničenje" sistema se uporabi master z značilnostmi znanih dimenzij, vse nadaljnje meritve pa se primerjajo s tem delom. Ključna prednost sistema Equator je visokoponovljiv in radikalno drugačen merilno-tehnični mehanizem na osnovi vzporedne kinematične zgradbe. Mehanizem je lahek in omogoča hitre premike, vseeno pa je med primerjalnimi meritvami značilnosti zelo tog. Ponovljivost je manjša od ±2 µm. Njegova zmogljivost je bila preizkušena na najrazličnejših značilnostih prizmatičnih in prostih oblik.

Equator pomaga Eponsi izboljšati učinkovitost in zmanjšati stroške

Pritiski na dobavitelje avtomobilske industrije po zmanjševanju stroškov in istočasnem izboljševanju učinkovitosti in kakovosti se morda navidezno izključujejo, vendar v Eponsi trdno verjamejo, da je prav tehnologija Equator orodje, ki jim bo pomagalo do preboja pri doseganju teh ciljev.

80 odstotkov Eponsinega prometa predstavlja proizvodnja komponent za avtomobilsko industrijo, preostalih 20 odstotkov pa splošna proizvodnja za trg s preoblikovanjem pločevine, varjenjem in montažo. Velika prednost je v tem, da vse procese v proizvodnji in zagotavljanju kakovosti snujejo in uveljavljajo sami, zato imajo nad njimi popoln nadzor. Sem spada tudi konstruiranje orodij za stiskalnice in vpenjalnih priprav za varjenje in montažo.

Eponsa ima certifikat avtomobilske industrije ISO-TS16949 in certifikat ISO 14001. Neposredno dobavlja tovarnam po celem svetu: v Mehiki, Južni Afriki, Nemčiji, na Madžarskem, Kitajskem in v Koreji.

Prenosi