Preskoči navigacijo

Brezžični QC20-W ballbar izgubil kable in pridobil podpornika

NC Service, švedski ponudnik storitev umerjanja in vzdrževanja CNC-obdelovalnih strojev, je bil eden od prvih kupcev sistema Renishaw QC20-W ballbar na svetu.

Nova zasnova je odpravila težave predhodnika QC10 pri delu na velikih strojih in tam, kjer je bilo treba podatkovni kabel speljati skozi okrov stroja.

Peter Jönsson, direktor družbe NC Service iz švedskega Göteborga, je dolgoletni uporabnik sistema Renishaw QC10 ballbar (in laserskih sistemov za umerjanje Renishaw) in je prepričan o njegovih koristih, kljub temu pa je navdušeno sprejel tudi novi brezžični QC20-W ballbar. Jönnson pohvali: "QC10 je vse od leta 2004 eno naših najpomembnejših orodij, in je tudi 100-odstotno zanesljiv. Zato ga nameravamo tudi vnaprej uporabljati za nekatere naloge. Večina strojev pa lahko obratuje le za zaprtimi vrati in kabel lahko zato predstavlja težavo pri velikih polmerih preizkušanja na portalnih strojih. QC20 nam bo delo na takih strojih resnično poenostavil. Veselim se tudi funkcije volumetrične analize."

Jönsson in njegov sodelavec Mikael Jortby, ki je zadolžen za odpravljanje mehanskih napak pri obdelovalnih strojih, uporabljata sistem ballbar vsak dan za preizkušanje najrazličnejših CNC-obdelovalnih strojev, med drugim tudi majhnih vertikalnih obdelovalnih centrov, petosnih strojev in velikih vrtalnih strojev. Med njunimi strankami so tudi proizvajalci obdelovalnih strojev kot je KMT, vodilni proizvajalec strojev za obdelavo z vodnim curkom, in končni uporabniki kot so SKF (ležaji), Scania (tovornjaki) in LKAB mining. LKAB upravlja enega največjih rudnikov železove rude v polarnem krogu, ima pa tudi lastno delavnico za podporo svojim 24-urnim operacijam na oddaljeni lokaciji.

Pribor QC20-W

Čeprav z njim dela šele par tednov, si je Jönsson že ustvaril prve vtise o sistemu QC20-W: "QC20 smo že uporabili na več strojih naših strank, in čeprav se prehod na brezžični prenos podatkov morda zdi le manjša sprememba z ozirom na predhodnika QC10, je razlika pomembna. Prej smo med pripravami na preizkus stroja z ballbarom QC10 pogosto naleteli na težave pri speljevanju kabla skozi zaščitni okrov, saj morajo biti vrata med delovanjem stroja zaprta. QC20 pa nam je rešil še drug problem pri uporabi naprave QC10 na velikih portalnih strojih: polmer preizkušanja je velik, kar 600 mm, in pri ballbaru QC10 smo se le težko izognili zapletanju kabla."

Prehod na ballbar QC20-W je za NC Service po besedah direktorja potekal brez vseh zapletov: "QC20 uporablja novo programsko opremo Ballbar 20, ki dela s podatki naprav QC20 in QC10, zato lahko rezultate zadnjih preizkusov primerjamo z zgodovinskimi podatki. Pohvaliti moramo tudi odlično podporo inženirjev Renishaw vse od nakupa prve naprave QC10 in sistema za lasersko umerjanje XL-80, pri vzpostavljanju povezave Bluetooth in pri usposabljanju za uporabo nove programske opreme."

Jönsson se veseli uporabe nove funkcije volumetrične diagnostike, ki je namenjena samo delu s podatki, zbranimi s programsko opremo Ballbar 20. Uporabnik izbere tri testne datoteke ravnin X-Y, X-Z in Y-Z, ki se prikažejo na eni strani. Nova analiza poišče skupne maksimalne in minimalne vrednosti okroglosti za določitev 'sferičnosti' in pokaže tudi posamezne rezultate preizkusa okroglosti.

Tipični letni pregled CNC-stroja začne Jortby s kontrolo in odpravo večjih mehanskih napak, nadaljuje ga Jönsson, ki z laserskim sistemom za umerjanje Renishaw XL-80 podrobno kartira in kompenzira napake pozicioniranja, konča pa se s preizkusi glede na postavljena merila v vseh treh ravninah, ki jih opravi QC20-W ballbar.