Preskoči navigacijo

Pogosto postavljena vprašanja o umerjanju in odgovori

Splošno

Kakšni so priporočeni intervali vzdrževanja našega izdelka za umerjanje?

V spodnji preglednici so podani priporočeni intervali vzdrževanja izdelkov ob uporabi v ‘normalnem’ okolju. Pogostejše umerjanje je priporočljivo pri enotah, ki se uporabljajo v izjemnih okoljskih pogojih, ali če obstaja sum na poškodbe. Pogostejše ponovitve umerjanja lahko zahteva tudi vaš program zagotavljanja kakovosti ali nacionalni/lokalni predpisi.

Izdelkov za umerjanje med hrambo, transportom in uporabo ne izpostavljajte čezmernim udarcem, vibracijam oz. izjemnim temperaturam, tlaku ali vlagi, saj lahko ti dejavniki izničijo njihovo umerjanje.

IzdelekPriporočeni interval vzdrževanja
Večosni kalibrator XM-60/XM-6002 leta
Laser XL-803 leta
Okoljski kompenzator XC-801 leto
Rotacijski kalibrator XR203 leta
Laser za poravnavanje XK102 leta
Ballbar QC201 leto

Potrebujemo nadomestni certifikat o umerjanju. Kje ga lahko dobimo?

Nadomestne certifikate za vse naše izdelke za lasersko umerjanje in ballbar lahko kupite prek servisnega centra. Ta storitev je plačljiva v manjšem znesku zaradi potrebnega administrativnega dela.

Če potrebujete nadomestni certifikat, se obrnite na lokalno zastopništvo za Renishaw.

Preden se obrnete na nas, si pripravite podatke o tipu izdelka, datumu zadnjega umerjanja oz. ponovnega umerjanja, serijsko številko ter datum izdelave.

Nadomestni certifikat vam lahko pošljemo v papirnati obliki ali kot elektronski dokument v formatu PDF, če ga potrebujete takoj.

Katere so vložne številke pri FDA za uvoz laserskih izdelkov za umerjanje v ZDA?

Uprava za živila in zdravila Združenih držav je spodnjim izdelkom dodelila naslednje vložne številke po predpisih o upravljanju in izvajanju nadzora nad sevanji v zakonu o zdravju in varnosti iz leta 1968 (21. del, Kodeks zveznih predpisov, podpoglavje J), ki veljajo za laserske izdelke (del 1002).

  • Laser XL-80: 1020567
  • Večosni kalibrator XM-60 ali XM-600: 1220576
  • Vir XK10: 1610149
  • Enota XK10 S in enota M: 1610216

Kako majhna je kotna sekunda/miliradian?

1 kotna sekunda je 1/3600 stopinje.

Miliradian je tisočinka radiana.

Laser XL-80

Pri rokovanju z laserjem XL-80 čutim rahlo žgečkanje na prstih. Ali je to varno?

To je posledica miniaturnega uhajavega električnega toka v zunanjem napajalniku. Miniaturni uhajavi električni tokovi so običajni pri tovrstnih napajalnikih. Ta tok je normalen in nikakor ni nevaren, lahko pa začutite rahlo ščegetanje na blazinicah prstov, ko se dotaknete kovinske površine laserske glave. Če vas to moti, lahko uporabite alternativni napajalnik z ozemljitvijo (pod pogojem, da je enakih specifikacij kot originalni napajalnik). Alternativni napajalnik, ki smo ga uporabili, proizvaja podjetje XP plc. Omeniti je treba, da je ta napajalnik nekoliko večji od tistega, ki je trenutno priložen laserju XL-80.

Ali lahko laser XL-80 zajema podatke hitreje kot s frekvenco 50 kHz?

Ne. Omejujoči dejavnik pri frekvenci zajema je USB-povezava, ne programske omejitve.

Rotacijski kalibrator XR20

Poškodovala se je optika. Ali jo lahko zamenjamo sami?

Ne, optiko mora zamenjati Renishaw. Za točnost naprave mora biti optika vgrajena v napravi tako, da je popolnoma vzporedna s podnožjem rotacijskega kalibratorja XR20-W.

Če je poškodovana optika naprave XR20, potem obstaja velika verjetnost, da je poškodovano tudi ohišje in/ali deli okrog optike. Napravo zato zaradi ohranitve točnosti vrnite Renishawu, kjer bo opravljen popoln diagnostični pregled, servis in ponovno umerjanje.

Ali rotacijski kalibrator XR20 zahteva periodično ponovno umerjanje?

Da. Priporočeni interval med umerjanji izdelkov pri uporabi v ‘normalnem’ okolju je 36 mesecev. Pogostejše umerjanje je priporočljivo pri enotah, ki se uporabljajo v izjemnih okoljskih pogojih, ali če obstaja sum na poškodbe. Pogostejše ponovitve umerjanja lahko zahteva tudi vaš program zagotavljanja kakovosti ali nacionalni/lokalni predpisi.

Enot XR20 med skladiščenjem, transportom in uporabo ne izpostavljajte čezmernim udarcem, vibracijam oz. izjemnim temperaturam, tlaku ali vlagi, saj lahko ti dejavniki izničijo njihovo umerjanje.

Ali lahko baterijo kupimo sami? Kakšna je njena referenčna številka?

Baterija v enoti XR20 je Varta EasyPack XL (akumulatorska Li-polimerna baterija) z napetostjo 3,7 V. Proizvajalčeva kataloška številka dela je VKB 56446 702 099. Naročite jih lahko pri Renishawu ali pri drugih dobaviteljih. Na voljo je tudi več polnilnikov.

Spletni nakup

Želimo uporabljati alternativni vir USB-napajanja, vendar dobimo sporočilo o napaki. Zakaj se to zgodi?

Napajanje prek standardnih vrat USB na osebnem računalniku ne deluje, ker ni mogoče zagotoviti dovolj velikega toka. Enota mora biti povezana z napajalnikom, ki je priključen v električno omrežje. Za pravilno delovanje uporabljajte samo USB-napajalnik in USB-kabel z ustrezno nazivno močjo za vašo lokacijo. Nadomestne USB-napajalnike in USB-kable lahko naročite pri Renishawu.

Kako dolgo deluje baterija v rotacijskem kalibratorju XR20?

Baterija običajno deluje dobre 3 ure. Baterije se po daljšem obdobju neuporabe delno izpraznijo, zato vam priporočamo, da baterije pred uporabo napolnite in da jih izmenjujete.

Ali rotacijski kalibrator XR20 ohrani točnost v vseh orientacijah?

Da.

Morda bomo morali uporabljati naš rotacijski kalibrator XR20 tudi v drugih državah. Ali obstajajo katere posebne omejitve pri izvozu in izvozu enote?

Pri transportu enote XR20 ni nobenih posebnosti glede uvoza/izvoza, saj izdelek ni razvrščen v nobeno skupino. XR20 prenašajte v potovalnem kovčku, da ga zaščitite pred udarci, vlago in temperaturnimi nihanji.

Litijeve baterije, ki so priložene napravi XR20, predpisi o nevarnih snoveh IATA (DGR) razvrščajo med snovi, ki so nevarne za zračni prevoz. Za izpolnjevanje zahtev teh predpisov odgovarja kupec. Litijeve baterije morajo biti zaradi varnostnih razlogov shranjene v škatli in ne v izdelku.

Komunikacija Bluetooth za QC20 ballbar in rotacijski kalibrator XR20

Zakaj ima Bluetooth slab doseg?

Brezžični doseg je odvisen od naprave Bluetooth v enoti QC20 ballbar/rotacijskem kalibratorju XR20 in od ključa ali vgrajene naprave Bluetooth v osebnem računalniku. Nizkoenergijska naprava Bluetooth 'LE' v enoti QC20 / XR20 ima specificiran doseg 10 metrov. ‘Specificirani doseg’ opisuje pričakovano delovanje sistema ballbar v ‘dobrem okolju’, t. j. z minimalnimi motnjami radijskega signala Bluetooth med ballbarom in ključem/osebnim računalnikom.

Na doseg Bluetootha vplivajo tudi fizične ovire na brezžični poti, signal Bluetooth pa lahko blokira tudi okrov stroja ali sam osebni računalnik. Na prenos Bluetooth najslabše vplivajo vlakneni materiali, kot so delilne stene v pisarnah, in tekočine (človeško telo deluje kot dober zaslon).

Dobra praksa je, da ključ po možnosti usmerite proti ballbaru. Če imate težave s prekinjanjem komunikacije ali s slabim dosegom Bluetootha, lahko ključ vtaknete v razširitveni USB-kabel. Tega lahko nato približate ballbaru, ali pa ga celo obesite nad okrov stroja.

Kako lahko preverimo, ali se bo naš osebni računalnik ali ključ lahko povezal z napravo QC20 ballbar ali z rotacijskim kalibratorjem XR20?

Glejte Dodatne informacije v zvezi z uporabo: Kako preveriti združljivost Bluetooth za QC20 ballbar

Naš osebni računalnik podpira Bluetooth, ali vseeno potrebujemo ključ?

Če je v osebnem računalniku (običajno v prenosniku) vgrajena naprava Bluetooth, so nameščeni tudi gonilniki. V vsak osebni računalnik najprej namestite programsko opremo Ballbar 20. Ko končate, poiščite QC20 s programsko opremo. Zdaj se lahko zgodita dve stvari:

1. Programska oprema se poveže z ballbarom in začne v živo prikazovati ballbarove meritve.

2. Prikaže se naslednje sporočilo o napaki: 'There is no Bluetooth radio present'.

Razlog za prikaz tega sporočila o napaki je običajno v tem, da naprava Bluetooth ne uporablja Microsoftovih gonilnikov, ki so potrebni za komunikacijo s programsko opremo Ballbar 20.

Zdaj imate dve možnosti:

1. Uporabite ključ Bluetooth, ki uporablja Microsoftove gonilnike – to je najpreprostejša rešitev.

2. Skušajte usposobiti notranjo napravo Bluetooth za delo z Microsoftovimi gonilniki. Za več informacij se obrnite na proizvajalca osebnega računalnika. Če vaša naprava ne more uporabljati Microsoftovih gonilnikov, boste vseeno potrebovali ključ.

V nekaterih državah je uporaba naprav Bluetooth nadzorovana. Kje lahko uporabljamo QC20 ballbar in rotacijski kalibrator XR20?

V mnogih državah so naprave, ki uporabljajo Bluetoothove radijske frekvence, izključene iz mnogih običajnih predpisov o radijskih napravah, drugod pa je potrebno posebno dovoljenje. Za sveže informacije preberite naslednje podporne dokumente:

Opis izdelka: Skladnost rotacijskega kalibratorja XR20 s predpisi o radijskih napravah

Opis izdelka: Skladnost sistema QC20 ballbar s predpisi o radijskih napravah

Ali lahko spremenimo način napajanja rotacijskega kalibratorja XR20 med preizkusom?

Ne, med preizkusom ni mogoče zamenjati baterije ali napajanja.

  • Za zamenjavo baterije je treba odstraniti XR20 s stroja ter izključiti in vključiti napravo. To pomeni, da je treba izvesti cikel za umerjanje/referenco, zaradi česar postanejo vsi predhodno zbrani podatki neveljavni.
  • Za vklop USB-napajanja je potreben vstop v delovni prostor premikajočega se stroja. To je varnostno tveganje, ki vam ga močno odsvetujemo. Poleg tega vsaka sprememba načina napajanja zahteva fizični stik in delovanje s silo na napravo, zaradi česar postanejo vsi zbrani podatki neveljavni.

Ballbar QC20

Ali lahko uporabljamo akumulatorske baterije v enoti QC20 ballbar?

Renishaw odsvetuje uporabo akumulatorskih baterij. Uporabniki, ki se odločijo za uporabo akumulatorskih baterij CR2 v svojih enotah QC20 ballbar, morajo upoštevati naslednje:

1. Pričakovani šum pri uporabi enote QC20 z akumulatorsko baterijo je lahko od 2- do 3-krat večji kot pri uporabi navadne baterije CR2. Šum bi se v celoti izrazil le pri uporabi ballbara z največjo hitrostjo vzorčenja (na primer pri visokohitrostnem testu z malim polmerom), kjer bi na grafu opazili 200 do 300 nm šuma.

2. Pri manj zahtevnih (oz. običajnejših) testih se ta šum sorazmerno zmanjša; npr. pri testu s polmerom 100 mm in podajanjem 3000 mm/min bi bilo šuma za približno 60 do 70 nm.

3. S takšno konfiguracijo smo naredili manj preizkusov in zato je naše vedenje o razlikah v šumu pri različnih proizvajalcih baterij omejeno.

4. Če želite uporabljati sistem QC20 z akumulatorsko baterijo, vam priporočamo, da začnete z ballbarom na kalibratorju in preverite, ali je raven šuma sprejemljiva za vas.

5. Po našem vedenju nekatere akumulatorske baterije CR2 nimajo varovalke PTC (vgrajeni mehanizem za zaščito pred kratkim stikom), ki bi obvaroval napravo QC20 v primeru napačne polaritete baterije. Pravilna polariteta baterije je izjemno pomembna.

Ali obstaja priporočilo glede usmeritve naprave QC20 ballbar pri delu z adapterjem za zmanjšani polmer preizkušanja? V uporabniškem priročniku je pretvornik na sredini, kaj pa če je pretvornik na strani vretena?

Ni potrebe po posebni usmeritvi adapterja za zmanjšani polmer preizkušanja. Usmeritev, ki je prikazana v priročniku, je priporočljiva zato, ker težišče ballbara pomaga ohraniti napravo v ponvicah. Takšna usmeritev je dobra praksa.

Programska oprema Ballbar 20

Ali je mogoče spremeniti kot prehoda delnega loka in kot prekoračitve?

Ne, analiza delnega loka deluje samo s kotom prehoda 220° in prekoračitvijo 2°. Ta kombinacija zagotavlja najboljši kompromis med varnostjo pred trki in učinkovitim zajemom podatkov.

Nadaljnji koraki

Če na tem mestu ne uspete najti odgovorov na vaša vprašanja, nam jih pošljite prek obrazca za poizvedbo po e-pošti ali se obrnite na lokalno zastopništvo.